Hopp til innhold

Sikring

Generellt ansvar

Hviler på anleggseier, som har ansvar for all sikkerhet i anlegget. Denne ivaretas ved montering av sikringsutstyr i forbindelse med momenter som kan være til fare for skiløpere både i forbindelse med heiser og nedfarter.

Ansvar ved trening

Har trener eller den som er ansvarlig for treningen. Foruten ansvaret for å sikre utøverne på selve treningen har treneren også ansvar for å sikre at ikke andre skiløpere kan komme seg inn i treningstraseen. Dersom løypetraseen er smal kan dette ofte føre til at man må sperre av hele nedfarten. Ved fartstrening skal alltid hele traseen avstenges!

Ansvar for sikkerhetsnett ved arrangement

FIS-funksjonæren (TD) er ikke i stand til å kunne kontrollere de tekniske forhold vedrørende data på sikkerhetsnettene. Leverandørene må garanter at nettene tilfredsstiller kravene fra FIS: Maskevidde = 7×7 cm. Nettet skal tåle at en løper på 80 kg. i en fart av 105 km./t. bremses opp og stanses uten at løperen blir påført noen skade.  

Sikringstiltak

Alle elementer som kan være til fare for utøverne skal sikres med egnede nett eller polstringer. Dette gjelder faste installasjoner (lysmaster, heismaster, bygninger), Naturlige elementer (trær, steiner) og løst utstyr (fotoceller), såvel som å beskytte utøverne mot andre brukere av skianlegget, og omvendt.  

Sikringsytstyr

Det er stort sett 4 typer utstyr som brukes dag:

A nett

Benyttes i trange passasjer og/eller små fallsoner.

B nett

Benyttes som primærsikring i alle fallsoner hvor det kan oppstå fare for personskader.

Sperrenett (Publikumsnett)

Benyttes for å holde publikum utenfor trase og mål- startområder. Benyttes også bak sikringsnett for å hindre at publikum kommer for nærme sikringsnettene. (3-5 meter) Støtdempende materiell Benyttes montert direkte på faremomentene Willy bags

Nylonsekker fylt med høy eller gress

Oppblåsbare madrasser  

Sikringsutstyr krever daglig vedlikehold og spesiellt i forbindelse med snøfall/preparering. Ved snøfall må man påse at nettene blir justert opp slik at de ikke fryser fast til bakken. Ved preparering er det viktig å påse at det ikke blir liggende en snøkant foran nettene. Ofte må nettene flyttes før preparering og siden monteres på nytt. Man kan også løse problemet med snøkant foran nettene ved å skli snøen utover.

NIF-EPI03, 03