Hopp til innhold

Planlegging og bygging

Når en skal bygge en langrennscrossløype, står en veldig fritt i tilretteleggingen ut i fra hvilket terreng en har til rådighet. Det finnes ingen fasit, men langrennscross skal være spennende og utfordre skitekniske ferdigheter. -  Langrennscross egner seg både for klassisk og freestil, men freestil oppleves nok som mest naturlig stilart. - Husk! Legg opp til terrengelementer som i størst mulig grad kan prepareres med tråkkemaskin. - Vær bevisst på å utnytte terrenget best mulig for målgruppene. - En bør også ta hensyn til hva løypa skal brukes til (trening eller konkurranse) og om løypa skal kunne takle at mange er i aktivitet samtidig. - Det er mange måter å utnytte terrenget på, varier utforming og innhold i løpet av sesongen dersom langrenncross er en fast del av aktiviteten gjennom vinteren. - En trenger ikke ha et dedikert område/løype for langrennscross. Har man et område for skileik og treningsløyper, bruk fantasien og utnytt terreng og varier tilretteleggingen av elementer i løpet av sesongen (se illustrasjoner). - Ved å knytte til ekstra sløyfer og elementer til hovedtraseen, vil en kunne differensiere lengden på løypa. - Lengden på løypa styres av det terreng en har til rådighet og utnyttingen av det. I konkurransesammenheng må en vurdere å ha en ”lang” løype som gås en gang, eller legge opp kortere løype som kan gås flere ganger. Skiforbundet har god erfaring med løypelengde på 1,5-2 km for 15-16 åringer.

Utstyrsbehov:

- Slalåmporter med og uten flagg; - korte staur; - portaler; - ulike typer løypemarkeringer som synliggjør elementer i løypa og som pynter opp; - løypebånd og eventuelt gjerder; - spader.

Permanent langrennscross løype.

Det er viktig at løypa lages som en rundløype slik at en kan prøve løypa mange ganger uten å måtte bruke tid på å transportere seg fra mål til ny start. Om det av praktiske årsaker blir litt avstand mellom start og mål, bør det være mulig å bruke ski for å komme seg mellom disse punktene. I konkurransesammenheng kan en legge start og mål som ekstra løype til langrennscrossløypa.  På den måten vil en kunne arrangere renn hvor det er mulig å gå flere runder.

Tips og ideer for å sikre ”flyt” i aktiviteten og å opprettholde fart.

I tilretteleggingen må en ta hensyn til terrenget og bruke elementer som passer. Det må tilstrebes at skiløperne i størst mulig grad får oppleve fart, flyt og rytme i aktiviteten, men samtidig må det være utfordrende å opprettholde fart. - Unngå kødannelser! Ta hensyn til dette i tilretteleggingen. Lag to identiske elementer, eks. 2 slalåmløyper for å unngå kø. Det kan også lages et lett element som tar lengre tid i tillegg til et vanskeligere element som tar kortere tid å passere, slik at utøveren kan velge selv. -  En må også ta hensyn til hvilke elementer en ønsker å tilrettelegge og i hvilken rekkefølge disse legges i forhold til det terrenget en har til rådighet. - Gode tekniske løsninger må resultere i god fart og rytme, samtidig som dårlig tekniske løsninger resulterer i utfordringer med å opprettholde og utvikle fart og rytme.

NIF-EPI03, 03