Med Håvard Solås Taugbøl og Jonas Vika.
Et kort sammendrag fra gårsdagens webinar
To utøvere som har gjort seg bemerket de senere årene er Jonas Vika fra Brumunddal og Håvard Solås Taugbøl fra Lillehammer.
Jonas har 4. plass i junior-VM på 10 km fri, samt gull i stafett fra samme mesterskap i Vuokatti, Finland.
Håvard tok bronse i sprint under VM i Oberstdorf forrige vinter og har vært i verdenstoppen i sprint i flere år.
Håvard hadde en aktiv barndom med allsidig aktivitet. Da han var 15 bestemte han seg for å satse på langrenn. Miljøet for langrenn var bra på Lillehammer og ting lå til rette for satsing.
Håvard trekker fram seniorgruppa i Lillehammer som en årsak til at han har gjort det bra. Han valgte å studere allmennfag på Lillehammer videregående skole framfor NTG Lillehammer. Lillehammer skiklubb la forholdene til rette for at han skulle få et opplegg som passet han i treningshverdagen.
Håvard takket sågar nei til juniorlandslaget i sin tid fordi han var fornøyd med tilbudet fra Lillehamer skiklubb og hadde tilgang til alle treningsfasilitetene i Lillehammer fra før.
Dette vitner om en ung, men voksen utøver som kjenner seg selv. Fram til senioralder føler Håvard at han hadde kommet dit han hadde kommet ved å høre på treneren, men når han kom på landslag ble det forventet at han ble mer sin egen trener. Det var en overgang, som han må sies å ha taklet bra.
Sprint ble et naturlig satsingsområde da han ble tatt ut til verdenscup i Davos og gjorde sine saker bra. Skøytesprint ble spisskompetansen, men som vi husker ble det bronse i klassisksprint i Oberstdorf som vitner om at han har tatt steg på den fronten.
Jonas Vika kom fra et hjem med to foreldre som var terrengsyklister.
I motsetning til Håvard valgte Jonas NTG Lillehammer da han søkte seg til videregående skole. Det ble en ny hverdag, og det kunne være utfordrende å komme inn i rutiner.
Lite er så rutinepreget som en toppidrettsutøvers hverdag, men lærere og trenere ved NTG er gode til å lære elevene om hva som skal til, og hvordan hverdagen må tilrettelegges for at elevene skal få en optimal utvikling.
Jonas har et bevisst forhold til sin egen utvikling.
De to siste årene har han trent henholdsvis ca 600 og 700 timer. I sin første sesong som senior ser han for seg å øke treningsmengdene gradvis.
Mange unge når taket på antall treningstimer for tidlig og stagnerer. Jonas følges godt opp av Marthe Kristoffersen, trener på Team Elon, som også har hatt Håvard som utøver i flere år.
Med topplasseringer fra junior-VM og gode prestasjoner fra sommerens rulleskikonkurranser er Jonas en mann vi helt sikkert kommer til å høre mer om i årene som kommer.
Vi takker gutta for å ha fortalt sin historie og ønsker dem lykke til i sesongen som kommer.
Ref Håkon Olsrud