Opptak webinar om kvinnetrening
Hedmark Skikrets og NSF, langrenn hadde godt besøk på webinaret om kvinnetrening og hormoner mandag. Her kan dere se webinaret med Elise Simonsen, Per Ola Gasmann og Guro Strøm Solli i spissen i opptak .
Hvordan tilpasse trening til pubertet og hormonsvingninger – godt besøkt webinar - se det over.
Kveldens fagpanel har en fin miks av vitenskapelig tilnærming, trenererfaring og utøvers opplevelser av tematikken «pubertet, endringer i kroppen, hormonsvingninger og treningstilpasning».
Noen hovedpunkter fra innholdet:
Det skjer store endringer i kroppen hos både gutter og jenter gjennom puberteten. Guttene får blant annet økning i testosteronnivåer, økt hemoglobinmasse og vekst i muskulatur. For guttenes del medfører dette i prinsippet prestasjonsforbedring. Jentene får som en følge av endringer i hormonnivåer blant annet naturlig høyere fettprosent og dermed også redusert relativ styrke og gjerne en prestasjonsnedgang i denne perioden. Dette er gjerne utfordrende.
Det er store individuelle forskjeller i utvikling og effekter av pubertet. Det er derfor viktig med individuelle tilpasninger og tett kommunikasjon mellom trener, utøver og ikke minst foreldre.
Forskning viser at det gjerne er tre barrierer knyttet til kommunikasjon knyttet til spesielt kvinner og menstruasjon:
-(Mangel på) kunnskap
-Trygghet i relasjonen trener/utøver
-Systemer og struktur.
I lys av dette er det viktig å etablere rutiner for samtaler og dialog. Å ta opp temaet pubertet/menstruasjon som en del av treningssamtaler/utøversamtakler er derfor en god rutine.
Det er anbefalt å kartlegge sin egen menstruasjonssyklus og bli bevisst treningsrespons og prestasjoner gjennom syklusen, slik at treningsplaner kan tilpasses. Det er gode erfaringer med å gå inn i «tyngre deler» av syklusen med godt overskudd.
Per Ola og Elise fortalte om sine opplevelser fra NTG hvor de eldre jentene deler erfaringer med de yngre. De trekker fram dette som en god rutine.
Når det gjelder treningstilpasninger gjennom puberteten har erfaringer vist at noen grep gir god effekt for jentene spesielt (heller ikke feil for guttene…):
-å kutte ned noe på de lengste langturene,
-trene kortere intervaller (gjerne 45/15-prinsippet),
-trene i lettere terreng,
-øke fokuset på spenst hurtighet og teknikk
-trene mer «tung» styrketrening på beina.
For å få med deg flere detaljer og mange gode tips og råd ved å lytte til hele webinaret- link øverst i saken.