Hopp til innhold

Simen Hegstad Krüger (NTB)

Webinar: Derfor slurver medaljekongen med notatene i treningsdagboka

Simen Hegstad Krüger er ekspert i formtopping under store mesterskap. – Volum i antall treningstimer er ikke det viktigste i junior- og rekruttalder. Timene dine får du trent du trent senere, sier Lyn Ski-utøveren.

Nå kan du lære mer om trening fra en av de aller best. Nylig deltok nemlig Simen Hegstad Krüger og Eirik Myhr Nossum i webinar. Avle Christen Bjørn er vert. 

 


Simen og Eirik har kjent hverandre i mange år – først fra Lyn Ski og senere på langrennslandslaget.

– Jeg var ikke noe utpreget konkurransemenneske som liten. Jeg er ikke noe spesielt konkurransemenneske nå heller, men det handler om utviklingsdelen og jakten på forbedring. Jeg startet ikke med ski for at jeg skulle vinne VM- og OL-gull. De drømmene kom senere, sier Simen Hegstad Krüger.

– Jeg har prøvd å bygge stein på stein. Målene er blitt til mens jeg har gått på ski, jeg har ikke vært superambisiøs på lang sikt, men hatt ambisjon om å ta det steg for steg. Jeg begynte å drømme om medaljer først da jeg forsto at det var innenfor rekkevidde. Det kom egentlig ganske sent. Jeg har sett andre som allerede som tiåring sier de skal vinne OL og VM. Jeg var ikke der i det hele tatt. I junioralder tok jeg store steg på resultatlista. Fra å ligge midt i mølja på hovedlandsrennet (rundt 70-80), til å ta et jafs da jeg kom opp i juniorklassen, hvor jeg lå mellom topp fem og topp ti. Da skjønte jeg at jeg hadde litt talent, likevel, forteller landslagsløperen.

Engasjerte trenere

Han forteller om at han gikk på Berg videregående skole og ganske raskt slo dem som hadde kommet inn på Wang toppidrettsgymnas.

– De som kom inn på toppidrettsgymnas hadde en ganske tøff timeplan. Trene, lang skoledag og så trene igjen. Det kan bli tøft for noen. Jeg tror jeg trente litt mindre enn dem som gikk på toppidrettsgymnas. Mengden er ikke viktigst i den alderen, mener medaljegrossisten.

Han trekker fram trenere som Eirik Myhr Nossum og Hans Kristian Stadheim i Lyn – to engasjerte trenere som løfte motivasjon hos de unge utøverne.

– Jeg har ikke ført inn all verden av data fra hvordan jeg trente. Mye sitter faktisk i hodet. Litt gjetning, men jeg tror jeg trente rundt 500 timer i året. Det er blitt en trend at det trenes ekstremt mye blant de unge utøverne i dag. Mye mer enn jeg tror man gjorde da jeg var på den alderen. Jeg har ikke noe svar på om det er riktig eller feil, men jeg tror ikke volumet er det viktigste i tidlig junior- eller hovedlandsalder. Timene dine får du trent senere, fortsetter 31-åringen.

Det gikk i hardøkter, langt færre terskeløkter.

– Det var konkurranse og kniving om å løpe lengst mulig opp bakken og gå fortest mulig på intervalldragene – ikke om å ligge innenfor en laktatverdi, slik vi er mer opptatt av nå. Jeg har veldig tro på den tilnærmingen. Jeg prioriterte tøff trening som ung utøver. Jeg tror man tåler å trene mye hardt, men volumet kan ta litt knekken på en som ung. Du har en enorm mulighet til å utvikle kapasiteten din, som du vil slite med å bedre når du passerer midten av 20-årene. Da kan du heller fokusere på terskel og de andre parameterne. Det ble terskeltrening gradvis fra junioralder. I dag trener jeg aller mest terskel når det gjelder kvalitetsøkter, sier Hegstad Krüger i samtalen med Avle Christen Bjørn og Eirik Myhr Nossum.

Kunstner

Hegstad Krüger har imponert stort i mesterskap. Han står med fire OL-medaljer (2-1-1) og seks VM-medaljer (3-2-1).

– Simen er en liten kunstner, for han har et indre kompass på det å styre seg litt selv. Han følger ikke en rigid treningsplan. I kunstverden har du noen som har «streken», der to stykker kan male det samme bildet, men du vil se at alle mener at det ene bildet er litt bedre. Det er en X-faktor, hvor Simen vet hva som er riktig belastning. Jeg kan sett opp mange planer, men når det kommer til marginer og bikke dette inn til tredjeplass eller bedre, og ikke fjerdeplass, den egne touchen på det der, den har Simen. Særlig inn mot mesterskap. Vi som trenere kan ikke kjenne utøveren like godt som utøveren selv, sier Myhr Nossum.

– Simen er ikke så flink til å notere, men et eller annet sted har han notert seg noe. Han drar med seg erfaringer og bruker det. Av 50 i hvert årskull som er gode, så er det et fåtall som selv klarer å ta tak i noen læringspunkter og kan dem. Simen er unik på hva han selv trenger, fortsetter landslagstreneren.

  • Det blir mange webinarer utøver høsten. I oktober er blant annet Marit Bjørgen på gjestelisten.

NIF-EPI01, 01