Løypeseminaret: – Svært viktig for norsk skisport
Syver Thon fra Bymiljøetaten i Oslo understreker viktigheten av Løypeseminaret for skisporten. Året seminar ble arrangert på Beitostølen for 20. gang i november.
– Takk til mine kollegaer som kjører tusentalls mil med skispor. Uten disse er vi sjanseløse til å holde skimiljøet i gang.
Thon er selv løypekjører i Synnfjell, og jobber fast for Bymiljøetaten i Oslo.
– Løypeseminaret fremmer næringsinteresser og frivilligheten. Dette er selve navet for skisporten. Takk til foredragsholdere, leverandører og andre aktører som bidrar med kompetanse og økonomi inn i seminaret, sier Thon.
Han roser de som står bak seminaret, Norges Skiforbund og Skiforeningen, og ikke minst de viktige samarbeidspartnerne i Antra og Owren.
– Løypenettet er kanskje Norges største idrettsanlegg. Ski har blitt en stor del av kulturen, og det er blitt så mange muligheter gå på ski. Mange sier også at mine kollegaer er de viktigste folka vi har i skisporten, og uten løypekjørerne blir det hvert fall ikke mange skiløpere i Norge.
– I løpet av en sesong kjøres det skiløyper Oslo-Beijing tur/retur to ganger. Knapt noen yrkesgruppe gjør mer for nordmenns livsstil og folkehelse enn løypekjørerne, sa anleggsrådgiver Marit Gjerland i sin åpningstale til seminaret.
Hun jobber mye med rekruttering til skisporten i samarbeid med NSFs skiklubbutviklere, som jobber ut til ski-Norge via krets og klubb.
– Vi ønsker å fornye oss for å møte fremtidens barn og unges «krav» for å starte med ski.sport Dette betyr at bygging av anlegg endrer seg, og dette endrer ferdigheter til løypekjøreren. Vi planlegger mange nye helårsanlegg der folk bor på ulike steder i Norge, og vil gjerne spille på lag med løypekjørerne slik at disse anleggene blir så populære som mulig for barna. I Trøndelag og i Møre og Romsdal har vi kommet i gang med et kjempespennende prosjekt som vi ønsker å utvide til flere steder i landet, sier Gjerland.
Over 100 deltakere
I samarbeid med Skiforeningen ønsket Norges Skiforbund velkommen til Løypeseminar på Beitostølen 11.-13. november, i år med over 100 deltakere på plass. Dette er et nasjonalt årlig bransjetreff med kompetanseheving, demokjøring og nettverksbygging på agendaen. Flere leverandører viste fram det nyeste av tråkkemaskiner, mens det ble presentert interessante foredrag som omhandlet etablering og utbedring av løyper, tilrettelegging for ulike stilarter, labbeløyper, sikkerhet, finansiering, preparering under marginale forhold, kunnskap om is, arbeid på islagte vann/myrer og et eksempel fra Fossum, en av flere klubber som har utfordringer innen rekruttering og drift. Løypeseminaret har blitt arrangert fast siden 1999, men ble arrangert for 20. gang på Beitostølen.