Hopp til innhold

Stor i USA: Johannes Høsflot Klæbo. (Foto: Ellen McCarthy)

Klæbo-hysteri i Nord-Amerika

Johannes Høsflot Klæbo stråler på samling i USA. Interessen for den norske langrennsstjernen er stor. Nylig møtte han 200-300 skiglade ungdommer i Minneapolis.

– Både ungdommene og jeg hadde en virkelig fin dag på Trail Head i Minneapolis. Det var 200 til 300 ungdommer i alderen 12–18 år samlet fra hele området rundt Minneapolis for å henge med. Vi hadde det gøy – og jeg følte at de satte stor pris på arrangementet, sier Johannes. 

– Hva har gjort størst inntrykk denne gangen?

– Inntrykkene har vært mange. Det største inntrykket var vel at jeg traff en gutt som jeg opplevde som ganske lik meg som junior. Liten av vekst og drev med mange idretter. Han stilte meg spørsmål om jeg trodde at han måtte slutte med tennis og hockey for å bli en bedre skiløper, noe jeg definitivt ikke anbefalte han. Men det gjør inntrykk når man møter unge mennesker som man kjenner seg selv igjen i. Og jeg håper at jeg med min tilstedeværelse kunne inspirere til at han fortsatte med langrenn, samt spille tennis og hockey i tillegg. Jeg tror på allsidighet, og at man skal være forsiktig med å spisse for tidlig, påpeker langrennsstjernen.

Ha det gøy på trening – vær allsidig

Det er viktig å ha det gøy på ski i ung alder. Det er noe Johannes Høsflot Klæbo prøver å formidle til neste generasjon langrennsløpere.

– Mange av ungdommene spør meg om hva som skal til for at de skal bli en god skiløper. Jeg tror de har godt av å høre, fra en som allerede er skiløper, at det viktigste er at man har det gøy med sin trening og at man er allsidig. Jeg lærte dem noen øvelser som jeg ikke lærte før jeg hadde blitt senior, men jeg tror at like viktig som at man trener på rulleski, ski med mer, er at man har det gøy sammen med sine venner. Som junior så er det viktig å huske på det ikke er nå man nødvendigvis trenger å vinne. Jeg snakket litt om min karriere hvor jeg som liten junior sjelden eller aldri var på førstesiden av resultatlisten – ikke før jeg vokste på meg muskler. Og der er vi i likhet med mye annet veldig forskjellige, sier Johannes.

– Jeg har fått trent godt nå etter Toppidrettsveka, og begynner å finne meg godt akklimatisert i høyden i Park City. Dagene her i Park City går stort sett med til trening, spising og soving. Da var det greit å kunne gi litt tilbake til ungdommene i Minneapolis før vi kom hit til Park City, avslutter Johannes.

Folkefest under World Cup

Mange fikk med seg folkefesten under World Cup-rennene i Nord-Amerika sist sesong.

– Etter årets fantastiske World Cup i både Canmore og Minneapolis, hvor man fikk sett hvor stor interesse langrennssporten har i USA, så bestemte Johannes seg for at han ønsket å bidra med noe tilbake til juniorer i Minneapolis på vei til sin høydesamling i Park City. I samarbeid med Loopet Foundation og Team Birkie så arrangerte de derfor en samling for juniorer hvor Johannes viste dem noen av sine styrkeøvelser, samt holdt et foredrag om hva han mener er viktig for juniorene å ta med seg, sier pappa Haakon Klæbo.

Hvordan opplever du interessen for langrenn i Nord-Amerika?

– Interessen for langrenn er stor i Nord-Amerika, og forrige sesongs renn i både Canmore og Minneapolis viser vel nettopp dette. World Cup i USA eller Minneapolis har de ventet på i 20 år. La oss håpe det ikke blir 20 år til neste gang man arrangerer World Cup i langrenn i USA. Når man ser på hvor mange som kom til Theodor Worth Golf Course for å overvære World Cup-rennet, så ser man at interessen er høy, sier Haakon Klæbo.

Alle foto: Ellen McCarthy.

NIF-EPI03, 03