Hopp til innhold

Lena Sponberg

Klubb: Stokke IL
Krets: Telemark og Vestfold
Født: 17.04.97
Hjemsted: Sem
E-post: lenasponb@hotmail.no
Yrke: helsefagarbeiderlærling
Hobby: friluftsliv, håndarbeid og lese bøker
Treningsmengde: 500 timer +

 Målsetning for Deaflympics: 
-Prestere så godt jeg kan
-Fortsette å utvikle meg som langrennsløper, både fysisk og teknisk

 Om seg selv sier Lena:
Jeg er født døv og kommer fra en aktiv familie der også alle er døve. En storesøster og to lillebrødre har jeg. Nå for tiden jobber jeg som helsefagarbeiderlærling, og jeg har som mål å ta fagprøven våren 2020.

 Har hatt de første årene i Hallingdal før jeg sammen med familien min flyttet til Sem, et tettsted i Tønsberg kommune i Vestfold. Bosatt der frem til i dag.

 Fjellgeit og lesehest med stort konkurranseinstinkt. Det å være ute i naturen er et must for meg. Idrett har så lenge jeg kan huske vært en stor del av livet mitt.

Helt siden jeg var liten, så har jeg alltid vært glad i å gå på langrenn. Det var her jeg kunne få meg en frihetsfølelse. Mye av interessen min for langrenn kan jeg takke faren min for, da han selv som ung har vært en aktiv langrennsløper. Denne idretten har vært en strategi for mestring og glede jeg bruker for å komme meg igjennom hverdagen. For meg har det hjulpet og betydd mye. 

 Hvilke utfordringer medfører hørselstapet ditt i hverdagen; - tips/råd til hvordan folk skal møte deg/ kommunisere med deg om de ikke har noen erfaring med tegnspråk? 
Som liten har jeg operert CI (Cochlea Implantat), og deretter har jeg gått på lytte- og taletrening. CI er et hjelpemiddel som har vært til stor nytte for meg. Jeg får mulighet til å snakke med stemme, oppfatte lyd og tale rundt meg. Men ikke alltid klarer jeg å få med meg hva som blir sagt eller hvor den ene eller andre lyder kommer fra. Spesielt når det er bakgrunnsstøy eller mange folk, så strever jeg ofte med å oppfatte tale. Tegnspråktolk er jeg avhengig av å ha i forhold til møter og lignende.

 Det er mange grader av hørselstap. Noen er tunghørte, andre er født døve. Hørselshemning i alle grader har stor betydning for kommunikasjon. Jeg har møtt folk som prøver å heve stemmen eller snakker overdrevent tydelig, noe som kan ødelegge for munnavlesningen. Nok er det å snakke sakte og tydelig.

Det viktigste for meg er at du er deg selv. Og at du holder øyekontakt med meg før du begynner å snakke. Hvis du vil ta kontakt bare spør, ikke vær redd, jeg synes alltid det er positivt med interesse for tegnspråk. Du trenger ikke å kunne flytende tegnspråk for å kommunisere med meg. Hvis du kan håndalfabetet, kommer du langt.

 Hvordan fungerer det å være medlem i en ordinær klubb – hva har du av eventuell tilrettelegging her (tolk?)
For min del har det egentlig ikke vært noe problem, selv om jeg vet at jeg glipper av mye blant annet småprat og lignende. Av og til hender det at de glemmer at jeg også er til stede.

Så frem til i dag er jeg ganske vant til å være godt forberedt, ved å være aktiv og gi beskjed til trenere og treningskamerater både før og under enhver trening. Om for eksempel hva det snakkes om og hva vi nå skal gjøre. Og da kommuniseres det gjennom kroppsspråk og munnavlesning og bruk av skriving på lapp/mobiltelefon. Også lærer de seg litt tegnspråk, noe jeg synes er artig. Det gjør det mye lettere for oss å kunne kommunisere med hverandre.

På kveldstrening, spesielt om vinteren, kan det være litt utfordrende med visuell kommunikasjon. Det er mørkt ute, og jeg er avhengig av godt lys rundt meg for å kunne kommunisere.

 Innimellom har det skjedd at jeg etter behov og ønske bestiller tolk til trening. Når det er tid for treningssamling sammen med Stokke skigruppa for en helg, så bestilles det også tegnspråktolk. Det gjelder å bestille i god tid før, men ikke alltid er det like lett å få ledig tegnspråktolk. Så det kan også være en utfordring dette her. Alt jeg kan gjøre etter enhver bestilling av tolk er å krysse fingrene.

 Lena sine meritter:
Klubbmesterskap, Stokke 2018: 5 km klassisk – 3.plass

 Montebellorennet 2019: 27 km klassisk – 1.plass

 Gautefallrennet 2019: 30 km rulleski klassisk – 1.plass og 18 km rulleski skøyting – 1.plass

 Klubbmesterskap, Stokke 2019: 7,5 km rulleski klassisk – 3.plass

 

 

NIF-EPI01, 01