Fra 100 til 700 medlemmer
Det høres vilt ut, men det er ikke så veldig feil. Røa IL Langrenn har gått fra cirka 100 til 700 medlemmer de siste 10-15 årene. Et skileikanlegg og økt satsing på barn og unge, er mye av hovedårsakene. Nå er klubben klare for neste steg.
Ildsjel Paal Berg i Røa IL og Marit Gjerland i Norges Skiforbund.
Ekte idrettsglede, formidabel medlemsvekst og enorm interesse. Suksessfaktorene har vært å tilrettelegge for aktivitet med snøproduksjon, økt kompetanse og en målsetting om å lage verdens beste langrennstrening, samt lavterskelrenn på Voksenjordet.
– Jeg er utrolig stolt av å kunne være en del av dette her, og å være med å skape idrettsglede for alle barn og ungdom i Oslo og Oslo vest.
Det er styreleder Rune Lorenzen i Røa IL langrenn som forteller dette.
Lorenzen sammen med flere, blant andre treneransvarlig og ildsjel Paal Berg, har fått til et unikt skileikanlegg på Voksenjordet, Røa Aktivitetspark - Voksenjordet. Her boltrer barn og unge seg nesten døgnet rundt når snøen er på plass.
Det er blitt investert i snøkanoner, det er gravet ned strøm og rør over hele anlegget slik at barn, institusjoner, skoler og idrettslag kan benytte anlegget i mange, mange år fremover på jordet i Vestre Aker, Oslo.
– Vi lager snø for alle, men særlig i målgruppen barn- og unge. Vi har hatt en eventyrlig vekst siste årene. Det er masse barn her nå snøen kommer eller når vi produserer den, forteller Paal Berg.
De har jobbet i motbakke, men har aldri gitt opp. Røa har fått tillatelse fra alle myndigheter, fått tilkoblet vann på offentlig vannledning og ordnet strøm fra nettet. Container og infrastruktur er på plass foran årets sesong, og om ikke mange dager eller uker rulles snøkanonene på plass for å sikre snø for vinteren 2021-2022. Alle investeringer er bevilget av klubbens sponsorer som Sparebank 1 Østlandet, stiftelser som ser den formidable dugnadsinnsatsen som legges ned, forskjellige offentlige etater og klubben har også fått kjøpt inn et kjøletårn for å lage snø helt opp til -1 grader. På andre siden av veien ligger golfbanen og bandybanen, og det er et tett samarbeid med begge aktørene – blant annet med å transportere snø fra bandy banen til snøparken. Det er også blitt investert i en dumper som kan flytte snøen rundt på Voksenjordet.
Langrennsgruppen er i vekst og har fremdeles rekordstore kull i eldre grupper, og også i seniorgruppen som hevder seg sterkt på landsbasis. Martin Johnsrud Sundby har vært den store eneren i mange år, og det store forbildet for barn og unge i klubben. Det har ikke bare vært Martin som har vært eneren siste årene, men flere. Dette har også gjort klubben blant annet til et topplag i NM-stafetten i langrenn siste årene.
De siste årene er det blitt jobbet masse med flere prosjekter i Røa, og stadig flere komiteer og arbeidsgrupper er blitt etablert. MartinCrossen er velkjent, men klubben har også forpliktelser i Sørkedalen. Tettere samarbeid med naboklubber er også etablert, som med Vestre Aker Skiklub og Njård, disse har treningstid på jordet, samt samarbeider om lokale renn, samtreninger og anleggsdrift.
Vil ha mer
Røa langrenn gir seg ikke med anlegget på Voksenjordet. Bare et steinkast unna jordet ligger Bogstad leir som ligger i brakk i dag. Den ble anlagt under andre verdenskrig, men fra 1959 ble deler av området tatt i bruk av Bogstad camping. Fra Bogstad leir er det utfart til hele Nordmarka. I dag står mye av området tomt, og det er bare deler av Bogstad camping som benyttes som helårscamping. Røa Langrenn har i realiteten vokst seg ut av Voksenjordet, og det neste store prosjektet til Rune Lorenzen, Paal Berg, og alle ildsjelene i Røa, er å realisere et større anlegg ved Bogstad leir. Fremover er det planlagt befaringer med idretten og nødvendige offentlige etater for å se nærmere på hva som er mulig for det ivrige idrettslaget.
– Nå er vi klare for neste steg, og vi skal ta hensyn til naboer og alle interessenter, sier Berg optimistisk.
– Røa er et eksempel på superkombinasjonen med engasjement og god organisering. De gjør maksimalt ut av tilgjengelig areal som ligger optimalt til i bydelen pluss at de er innovative og dyktige på innhold og struktur. Suksessen på ski har de overført til sommer og sykkel. Dette bygger miljøet ytterligere, og nå har de energi til å ta det neste store steget og utvikle tilbudet ytterligere. Løftet med å innrette Bogstad leir til et bydelsmekka for aktivitet krever at arbeidslaget styrkes, og derfor koples både skikrets, idrettskrets og i neste omgang kommune på prosjektet. NSF er pådrivere og støttespillere der og når det trengs, sier anleggsrådgiver Marit Gjerland.
Fakta Røa Snø park!
5 uttaks kummer for snøkanoner og lys/lyd. Samt klart og godkjent for tilkobling permanent strøm fra e-verk. Det er stor kapasitet på opp til 4 kanoner samtidig, og vesentlig lettere og drifte. Røa IL har brukstillatelse, kortreist skilek for alle. Ny løypemaskin klar for vinteren 2021-2022.
FAKTA OM ØKONOMI:
Røa har investert ca NOK 5 mill på jordet uten mva og det er lagt ned ca. 7.000 dugnadstimer til nå.