Hopp til innhold

Kim Orerød (til venstre), Kjell Erik Killi-Olsen, Anne-Karin Furunes og Tuda Muda. (Ski-VM 2025)

Her er premiene til VM-heltene

VM-kunstverkene vises nå fram for første gang i Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K) sine lokaler i Trondheim, og hjernen bak ideen kommer fra mora til skistjernen Johannes Høsflot Klæbo.

Les alt om ski-VM på Trondheim2025.no

– Vi ønsker å bidra til at VM når ut bredt i regionen, til flere deler av befolkningen, ikke bare de som er interessert i idrett. Kunst har også en varig verdi som kan utfordre og inspirere og er en form for kommunikasjon som overskrider språklige barrierer. Det passer godt i et VM, sier Elisabeth Høsflot Klæbo, som er daglig leder hos K-U-K i Trondheim, før hun tilføyer:

– VM-medaljevinnerne får en premiene de kan ha med seg gjennom hele livet, sier hun.


Kjell Erik Killi-Olsen har laget ett av VM-kunstverkene, som fokuserer på klimautfordringer og lek. Foto: Ski-VM 2025

Viktig å ta vare på leken
Seks kunstnere ble valgt ut til å lage VM-premiene: Håkon Bleken, Marius Amdam, Kjell Erik Killi-Olsen, Anne-Karin Furunes, Julie Ebbing og Tuda Muda. Ski-VM 2025 møtte tre av kunstner, som beskriver kunstverkene sine slik:

– Jeg har tatt utgangspunkt i et portrett av Per Savio. En samisk polarhelt, som er ganske ukjent for mange. Han var med på Southern Cross-ekspedisjonen i Antarktis med Borchgrevink-gruppen i 1898 til 1900. Med sin kunnskap om snø, det å gå på ski og hardt vær, var han med på å redde hele ekspedisjonen. Han er en ukjent helt, som jeg ønsker å feire, forteller Anne-Karin Furunes.


Anne-Karin Furunes har laget et kunstverk om den samiske polarhelten, Per Savio. Foto: 

Kjell Erik Killi-Olsen har et sterkt miljø- og klimafokus i sin VM-kunst.

– Det er viktig å ta vare på leken. Alvoret kommer tidlig nok. Med det bildet her, snakker jeg også om å ta vare på naturen. Hvis vi ikke tar vare på den, så blir snøen grønn. Det blir ikke mere snø. Det er et budskap jeg tror vi alle vet, men som jeg sier på min måte, sier den etablerte kunstneren.


Elisabeth Høsflot Klæbo initierte ideen om å bruke lokale kunstnere til å lage VM-premier. Foto: Ola Høsflot Klæbo

Fremtiden er feminin
Tuda Muda fokuserer på likestilling i sitt fargerike verk.

– Jeg ser inn i fremtiden og den er feminin. Jeg bruker tarotkort og fargene fra Kvikk Lunsj til å formidle budskapet. Ideen er å inspirere unge kvinner til å følge hjertet og enda viktigere – å tro på seg selv, sier hun.

– Det er viktig for oss å engasjere hele Trøndelag og inkludere kunsten i VM. Utøverne får alltid blomster og medalje, men blomstene har sin livstid. Da er det flott å tenke på at VM-medaljevinnerne også får noe som har varig verdi, sier seremonisjef for medaljetorget, Kim Orerød.


Tuda Muda mener fremtiden er feminin og har latt seg inspirere av fargene til tursjokoladen Kvikk Lunsj. Foto: Ski-VM 2025

Johannes vil bli veldig glad
Elisabeth Høsflot Klæbo kjenner en av VMs største hjemmefavoritter godt og hun tror sønnen Johannes vil sette stor pris på kunstpremien.

– Det å få kunst i premie gir en merverdi. Det er noe han faktisk kan ha glede av hele livet og Johannes liker å ha kunst hjemme. Om han lykkes i VM, tror jeg han blir veldig glad for kunstpremien, smiler hun.

NIF-EPI03, 03