
Når verdenseliten samles i Trondheim, står de på skuldrene til bredden og frivilligheten!
KRONIKK: Norsk idretts suksess hviler på hvordan vi organiserer barne- og ungdomsidretten. Organiseringen handler både om våre norske verdier og om hva som er mest praktisk i det langstrakte landet vårt.
Å gjennomføre et Ski-VM er ikke en liten ting, hverken for byen som er vertskap, for arrangør-organisasjonen eller for skifamilien i stort. De neste 11 dagene deltar 75 nasjoner med sine utøvere og støtteapparat, i 27 forskjellige øvelser, heiet frem av over 200.000 publikummere. Det er et omfattende arrangement i de fleste målestokker. Debatter om timing, pengebruk, anlegg, prioriteringer, bærekraft og priser er derfor helt naturlig, og også svært velkomment (!) i et åpent og demokratisk samfunn som vårt.
Og i tider som nå, er det verdt å stoppe opp litt her. Stoppe opp ved den kanskje aller mest verdifulle ressursen som gjør slike arrangementer mulig – nemlig den norske frivilligheten. Fordi frivillighet på ingen måte er trivielt. Det er på ingen måte noe vi skal ta for gitt, eller glemme. Det er noe vi skal peke på, være klar over og være stolte av. Og kanskje er det viktigere enn noen gang før.
I Trondheim setter vi uoffisiell verdensrekord i frivillighet – i hvert fall i Ski-VM sammenheng. Over 2400 mammaer, pappaer, besteforeldre, studenter, pensjonister og ildsjeler fra hele landet, gir av sin tid og energi for å gjøre mesterskapet mulig. Uten dem ville ikke Granåsen glitre som det gjør, og uten dem ville heller ikke våre egne utøvere glitre som vi håper, og tror, at de kommer til å gjøre i dette mesterskapet. Det er helt vanlige folk som skaper rammene eliteutøverne til slutt konkurrerer innenfor!
Og ikke bare eliteutøverne, det er også frivillige som lager sporene, arrangerer renn og sørger for at vi andre kan oppleve alt fra rolige helgeturer med familien til aktiv mosjon og rekreasjon. Frivilligheten er limet i skikulturen, og idrettskulturen, – dette er ildsjeler som gir av sin egen tid for at flest mulig skal få oppleve ekte skiglede. Det er dem som gir dine og mine barn veiledning og råd i løypene og lokalbakken. Råd som for noen få ender opp i medaljer i et verdensmesterskap, og som for resten gir opplevelsen av å bli sett, hørt, og å få utvikle seg videre fra sitt eget utgangspunkt.
Når verden i det store bildet ikke er til å kjenne igjen, så kan vi skape varme, samhold, mening i det nære, i naturen og i idretten. Det er her vi kan styrke både kropper og sinn til å mestre livet utover skisporet. Det er her vi kan bli en del av en gjeng, et lag, en klubb og en familie. Skiglede defineres ikke av hvilken type ski man har på beina, eller om man har ski på beina i det hele tatt for så vidt, men det oppstår når vi kommer sammen og utfordrer oss fra det utgangspunktet vi har, og strekker oss videre. Og dette kan vi gjøre fordi vanlige folk, som ofte har fulle jobber i tillegg, bruke sine ettermiddager, kvelder og helger på å legge til rette for at barn og ungdom får bevege seg, utvikle seg, og oppleve glede.
Den Norske idrettsmodellen blir ofte omtalt i internasjonale medier i forbindelse med mesterskap som Ski-VM. De spør om hvordan vi vinner så mye, og hvorfor vi organiserer barne- og ungdomsidretten slik vi gjør. Forklaringen på dette er egentlig ganske enkel. Det er en verdimessig komponent, og en praktisk komponent:
Den verdimessige komponenten er at vi lever i et samfunn som setter felleskapet høyt, som streber etter å gi alle like muligheter på alle områder i samfunnet. Også i idretten. Og den praktiske komponenten er at i et lite land som vårt, så må vi ha med flest mulig lengst mulig, slik at noen få finner motivasjon til å ta talentet sitt hele veien. I store land med mye folk handler toppidrett ofte om seleksjon, om å finne de beste. I små land som Norge så handler det om deltakelse. For oss er avhengighetsforholdet mellom topp og bredde absolutt. Og limet mellom de to er frivilligheten!
Derfor håper vi årets Ski-VM vil stå igjen som en stor manifestering og motivasjon for hele idretts-Norge til å jobbe på videre for å skape samhold og idrettsglede. Som alle idrettsutøvere vet, så er det i dagene mellom mesterskap at jobben gjøres. Det er innsatsen som legges ned der som sikrer medaljer for de beste, og videre deltakelse for de fleste.
Bredden og frivilligheten gjør festen i Trondheim mulig, og vi har plass til enda flere i Granåsen! På vegne av hele skifamilien ønsker vi å utrette en stor takk til alle frivillige, i alle idretter, i hele Norge, og vi ønsker alle ski- og idrettsinteresserte hjertelig velkommen til Trondheim for å møte verdenseliten på ski, og i frivillighet.
Ski-VM i Trondheim handler om mer enn medaljer. Det handler om gleden ved å komme sammen – i naturen, i idretten og i livet, om Skiglede for alle!