Hopp til innhold

Folgefonna

Idretten i førersetet på Folgefonna

Rett før påske ble Fonna Sport AS stiftet av noen initiativtakere sammen med Hordaland Skikrets og Agder og Rogaland Skikrets.

Etter at Visit Fonna As ble slått konkurs høsten 2024, har initiativtakerne med flere jobbet for å finne en vei videre for skiaktiviteten på Folgefonna. Fonna Sport AS er nå i en god prosess med bostyrer om overtakelse av nødvendig utstyr og heis, og satser på å starte forberedelsene for sesongen 2025 så fort som mulig. Et hårete mål er å ha aktivitet på breen allerede i mai 2025. 


Langrenn er et satsingsområde på Folgefonna i tillegg til alpint.

Fonna Sport AS er en non-profit organisasjon, dedikert til å fremme idrett og aktivitet for barn og ungdom på Isbreen Folgefonna. Organisasjonen er opprettet med mål om å tilby opplevelser og aktiviteter for unge snøsportutøvere samt gjøre snøaktivitet tilgjengelig i sommerhalvåret for lokalsamfunnet og verden. Fonna Sport AS eies 51 prosent av idretten, der Hordaland Skikrets og Agder og Rogaland Skikrets står for majoritet.

– For Hordaland skikrets har skisenteret på Folgefonna vore ein viktig arena for skiaktivitet på sommarsnø gjennom mange år. Anlegget har gijeve eit kjærkome treningstilbod og ein samlingplass for skiidretten lokalt gjennom sommarhalvåret. For dei alpine greinene har anlegget også vore ein særdeles viktig treningsarena nasjonalt og internasjonalt, sier administrasjonssjef i Hordaland Skikrets, Bernt Rusten.

– Agder og Rogaland Skikrets er og har vært en aktiv bruker av Fonna i over 30 år. Samlingene våre på sommersnø fra tidlig mai måned, er selve fundamentet for rekrutteringen til alpinsporten i vår landsdel. Vi ser frem til mange fine år, samt å videreutvikle skisenteret til idrettens beste. Via et aktivt eierskap sikrer vi at fremtidige generasjoner kan få oppleve breens potensiale og at kostnadene holdes lave, slik at man slipper å reise lengre avstander for å drive sin aktivitet. Gi gass, sier administrasjonssjef i Agder og Rogaland Skikrets, Petter Furseth.

 

Eiermodell: 
Fonna Sport AS er strukturert som en non-profit organisasjon, og reflekterer en demokratisk og inkluderende tilnærming hvor idretten er majoritetseier. Organisasjonen eies 51 prosent av Hordaland Skikrets og Agder/Rogaland Skikrets, som forener et stort antall idrettsutøvere og klubber. Dette gir anlegget verdifull støtte fra et bredt nettverk av entusiaster og medlemmer, med til sammen over 17 700 aktive medlemmer. Dette setter også selskapet i posisjon til å søke om tilskudd og midler, stiftelser, spillemidler m.m. fra Den resterende andelen på 49 prosent forvaltes av ildsjeler som har engasjert seg i Fonna de siste 20 årene, og ved oppstarten av selskapet Fonna Sport AS – Bjørnar Neteland - Anders Neteland - Thomas Burda og Olivia Wenk – som bringer med seg erfaring og kompetanse fra ulike deler av organisasjonsverden.

Idrett og finans
Hvorfor jobber selskapet for å opprettholde skiaktiviteten på Folgefonna?
Fonna Sport AS jobber aktivt for å tilgjengeliggjøre området på Folgefonna for tusenvis av barn og unge hvert år, et tiltak som fremmer både aktivitet og helse blant de yngre generasjonene. Ved å tiltrekke besøkende bidrar vi til å styrke lokale tilbud, med potensial for opptil 500-600 overnattinger per døgn i høysesongen. Den pågående isbrekrisen i Europa har skapt en økt interesse for vinteraktiviteter i sommersesongen, noe som gir oss en unik mulighet til å øke trafikken til regionen. Gjennom å opprettholde tilbudet på Folgefonna reduserer vi behovet for lange reiser, samtidig som vi senker terskelen for barn og unge til å delta i fysisk aktivitet på snø. I tillegg bidrar selskapet til å tilgjengeliggjøre en type natur som ellers er utilgjengelig for mange, og gir dermed flere muligheten til å oppleve snøglede hele året. Uten aktivitetstilbudet på Folgefonna vil det bli svært liten alpinaktivitet i Sør- og Vest-Norge, og vi er dedikert til å motvirke dette gjennom vår satsning.

Framtid og visjon
Fonna Sport AS har som mål å reindyrke Folgefonna som et ledende aktivitetsenter for snøsport, inkludert alpin, freeski, snowboard, telemark og langrenn uten at vi ekskluderer den vanlige turist. Vår strategi er å fokusere på kvalitet og tilrettelegging for trening, spesielt i høysesongen fra mai til midten av juli. På kort sikt, de neste 1-3 årene, vil vi rette oss mot våre kjernekunder – treningslag (klubber, organisasjoner, bedrifter, landslag)  – og benytte dagens ressurser som heiser og mannskap. Vi ønsker å ferdigstille kunstsnøanlegget i samarbeid med Innosnow, etablere nye tilbud for langrennslag og skape attraktive tilbud med kunstsnø langs fjellryggen. Selskapet tar også sikte på å utvikle reserve-løsninger for framkomst uten dagens heis. På lang sikt, over de neste 5-10 årene, vil firmaet utforske og etablere alternative framkomstmidler opp til fjellryggen, samt undersøke muligheten for å installere en ny heis som tar besøkende 700 meter opp på breen. Selskapets målsetning er å sikre en bærekraftig og levende snøsportsopplevelse for flere tiår.

Fonna Sport AS er klar over de betydelige utfordringene knyttet til breen, spesielt i forhold til klimaendringer og smelting av brearmen som har hatt aktivitet de siste 30 årene. Vår tilnærming er å samarbeide med naturen, ikke imot den. Vi tror at tiltak for snøproduksjon kan bidra til å stabilisere brearmen, men vi prioriterer alltid sikkerheten. Aktiviteten på Folgefonna vil ikke bli gjennomført dersom det innebærer risiko. Derfor vil vi fokusere på perioden frem til isen er synlig, og samtidig være fleksibel i forhold til når vi må midlertidig stenge for aktivitet. Langsiktig ønsker vi å flytte en del av aktiviteten opp over synlig fjellrygg hvor vi kan ha lengre perspektiv for aktivitet.

– Det er nå 5mnd siden jeg sa dette til NRK: – Ja, så hvis folk har ideer om Folgefonna og vilje til å finne ut av dette: Ring meg. Folgefonna betyr mye for mange, og må reddes. Det var noen som ringte og jeg veldig glad for engasjementet som Thomas og Oliva med mer viste etter nedleggelse av Visit Fonna As. Vi har lagt ned mye arbeid for å komme dit vi er i dag. Det er en glede å se at idretten, sammen med skikretsene i regionen, anerkjenner verdien av det vi ønsker å oppnå. Vi har bygget et solid grunnlag for en organisering som vi har hatt tro på. Utsiktene ser lyse ut, men vi har fortsatt et stykke igjen til vi kan kalle det en fullverdig skifestival på Folgefonna. Først og fremst trenger vi midler til å realisere dette. Vi jobber hardt med dette, men jeg sier det igjen: Hvis noen har gode ideer ikke nøl med å ringe! Vi er åpne for alle innspill – alt fra veldige sponsorer til kreative dugnadsløsninger, sier en av initiativtakerne, Bjørnar Neteland (bildet).

nif-epi04, 04