Oppsummering fra høstmøte for langrenn i Oslo skikrets
Møtet ble avholdt tirsdag 12. november fra kl. 19:00 – 21:00, i Rustad IL sitt klubbhus på Skullerud. Det var ca. 25 deltakere fra 11 klubber representert, samt Administrasjonssjef Oslo Skikrets Tommy Rovelstad og skiklubbutvikler Tove Andersen. Stor takk til Rustad IL for husvære og god oppvartning!
Møtet hadde følgende agenda:
- Saker fra NSF og sesonginformasjon nasjonale renn
- Terminlisten for Oslo, inkl. Toyota langrennscup og Superskicup
- Plassering av kretssamlinger og antall dager
- Saker som klubbene ønsker å ta opp
- TD-informasjon
- Kurs og kompetanseheving
- Valgkomiteen 2025
- Eventuelt
Under punkt 1 ble det gitt forklaring på økning av lisensen, beslutning om at man ikke kan ta en egen tidtakingsavgift og om reduksjon i serviceavgiften. Usikkerheten om videreføring av Kong Haralds Ungdomsstafett ble forklart og det ble redegjort for forslaget fra Buskerud om å benytte ledige sponsorplasser på klubbdress til klubbsponsorer som ikke fikk gjennomslag. Klubbene oppfordres til å lese sesonginformasjonen nøye, det er flere endringer der. Merk dere bl.a. ny reklameregel med endring fra 450 cm2 til 500cm2 samlet overflate av kommersielle merker på klær og at det nå er tillatt med 2 merker på hodeplagg på 100cm2 til sammen. Sesonginformasjonen.
Under punkt 2 forklarte Merlin Vervoorn om prinsipper, prosess og resultat. Oslo langrennskomiteen vil rette en stor takk til klubbene for deres fleksibilitet og endringsvilje. Når vi jobber sammen om terminlisten får vi et godt resultat. I år fikk vi publisert terminlisten tidligere enn før. Neste år oppfordrer vi klubbene til å sende informasjon ikke bare om ønskede renn og tidspunkt, men også om alternative datoer og datoer som ikke går. Da kan vi kanskje få til en enda smidigere og raskere prosess. Kristine Fergestad fortalte deretter om vurderinger, regler og prosess for å lande Toyota langrennscup. Hun fremmet også et forslag fra Østfold og Akershus om å endre renndato fra 11.1.2025 til 5.1.2025 for Østfold-rennet. Hvilket vil medføre at flere vil kunne stille til Kjelsåsrennet og vi unngår kollisjon med NC jr. Molde. Det var ingen klubber som protesterte mot denne endringen. Klubbene uttrykte også støtte til flere rulleskirenn sommerhalvåret for gruppene 15-16 år, junior og senior, med ønske om å unngå sommerferien, og samtidig holde rulleskirenn adskilt fra skicup vintersesongen. Åsmund Gram Dokka forklarte så om Bull Superskicup, og de vurderinger som er gjort for oppsett av cupen. Det ble også gitt en forklaring på hvorfor det er siste sesong med apper for de to cupene og at vi håper å kunne ta i bruk en ny NSF-modell neste sesong, med fullstendige resultater/status etter hvert renn.
Under punkt 3 presenterte vi et forslag om å redusere til to kretssamlingshelger for gruppene 13-14 år og 15-16 år; siste helg i uke 38 og siste helg i uke 42. For Team Kollen gjelder siste helg i uke 39 og siste helg uke 42, samt en samling før skolestart i august (barmarksamlinger).
Det var flere klubber som tok opp temaer under punkt 4:
- Det er ønskelig med praktisk støtte for å ta ut resultater i cup som grunnlag for seeding i Bull Superskicup. Åsmund kan være kontaktpunkt for dette i forkant renn.
- Det ble stilt spørsmål vedr. om det kommer nytt tidtakingssystem. NSF jobber med nytt, enklere og mer robust tidtakingsutstyr som etter planen skal testes til sommeren for å kunne tas i bruk neste system. Vi har p.t. ikke info om hvilke brikker som skal brukes med dette.
- Det ble en runde med god informasjonsdeling omkring uttak av stafettlag, spesielt for de yngre og ungdomsklassene. Flere klubber har registrert at det stadig blir skjevere fordeling, og klubbene oppfordrer hverandre til å formidle til trenere om å ikke toppe lag. Parstart er lov, men krever lengre intervaller og er krevende å gjennomføre ved forfall løpere. Anita Østmoe, sammen med noen TD'er og de klubbene som arrangerer stafetter i 2025, ble bedt om å skissere noen regler rundt oppsett av lag, inkl. definere hvilke lag som må stille i gjesteklasse og dermed ikke kan bli kretsmester.
- Klubbene ble minnet om å være rause med å tillate utøvere å hospitere uten klubbytte, og å organisere oppvarmingssoner/startsoner slik at kun trenere får tilgang.
Under punkt 5 løftet Anita Østmoe problemstillingen med at vi ser det nå begynner å bli få TDer og vi fikk diskutert om det er nødvendig å fastsette antallskrav per klubb. Klubbene meldte at de tar hintet og føler ansvar for å få flere TDer på plass. Hun fortalte også om at også TDene nå vil gjøre jobben uten honorar, men at de får utvidet lisens dekket. TDer tom. 25 år vil få et honorar på kr.1000,- per dag.
Under punkt 6 oppfordrer langrennskomiteen om at utøvere og trenere tar nettkursene Bruk hue og Ren utøver. Vi fikk også innspill om temakvelder som kan arrangeres, eks. om ernæring, kroppslig utvikling og skadeforebyggende kurs og informasjon. Langrennskomiteen vil sende ut informasjon om kurs, aktuelle temaer m.m. Klubbene oppfordres til å invitere hverandre til temakvelder! Vi luftet også tanken om å fremheve litt flere ulike rollemodeller enn bare sportslige toppresultatet, og informerte om at Oslo Skikrets nå vil vurdere å endre dagens praksis med hedring fordi det er en litt gammeldags modell.
Skiklubbutvikler Tove Andersen ga deretter god informasjon om hva skiklubbutvikler kan bidra med, og hvordan man nå har endret strategi med å inkludere «aktiv (på ski) livet ut». Se presentasjonen for mere informasjon. Tove fikk også innspill fra klubbene om at det er ønskelig med flere modul-baserte kurs og et enklere nettbasert kurs for ungdomstrenere.
Under punkt 7 ble det minnet om at det nå vil være klubbene Røa, Årvoll, Koll og Njård som utgjør valgkomiteen for neste sesongs Langrennskomite.
Vi vil til sist takke for godt oppmøte og mange gode innspill!
Med vennlig hilsen
Karianne Løken
Leder Oslo langrennskomité