Hopp til innhold

Utstyr Langrenn

Alle trenger et minimum av utstyr som ski og staver for å drive med langrenn. Parautøvere kan ha behov for noe tilpasninger eller spesialutstyr. Her har vi samlet litt informasjon om ulikt utstyr samt noen generelle tips/råd til utøvere med ulike behov.

💥STÅENDE UTØVERE💥
Som utgangspunkt så benyttes samme utstyr som hos funksjonfriske. Ski og staver velges etter formålet med skigåingen, om man bruker langrenn som mosjonsaktivitet eller om man ønsker å satse for å bli best.
En konkurranseutøver vil ha et annet behov for utstyr enn en mosjonist. 

Det aller viktigste er at du finner utstyr som gjør at du får gode opplevelser og føler mestring ut fra ditt nivå og ønsker med langrennsaktiviteten. 
* Et råd fra oss er at man oppsøker en sportsbutikk hvor de har god kompetanse på langrenn når man skal ha nytt utstyr. Når de får informasjon om ditt ferdighetsnivå og utfordringer du har, vil de kunne gjøre gode anbefalinger på hva du bør velge av utstyr. Ikke alltid hverken det dyreste eller det billigste som er best for deg.

* Generelt sett så vil parautøvere ha nytte av å velge ski som er litt mykere spenn enn "standard", spesielt gjelder dette utøvere som har nedsatt muskelkraft i beina og/eller nedsatt balanse. 

📌 Hvilken type ski skal man velge?
Dette kommer helt an på ferdighetsnivå og aktuelle utfordringer du har som utøver.
Her kommer vi med noen innspill, så må hver enkelt vurdere hva passer best for seg og målsettingen man har med aktiviteten.
* For nybegynnere kan en stødig, litt bredere ski, turmodell være enklere/bedre å gå på enn hva en ren konkurransemodell vil være.
* Unngå for lange ski, da det kan oppleves som "trøblete" å håndtere, spesielt når man kommer til motbakker 
* Felleski kan for mange være et godt valg da man slipper utfordringene med å smøre skiene.
* Vi har også erfart at endel parautøvere med hemiplegi/større koordinasjonutfordringer kan ha nytte av fjellski med kortfeller. Dette er en litt tyngre ski som ligger bedre i sporet og således vil oppleves enklere å ha kontroll på. 
* For en protesebruker vil sannsynligvis en lettere ski, turmodell eller mer konkurranserettet være mer riktig valg da en fjellski kan bli tung og vanskelig å manøvrere med protese. Men igjen, her må man prøve seg fram og finne ut hva som er best for seg selv. Så må man huske at ting kan endre seg etterhvert som man får erfaring og utvikler egenferdighetene. 

📌 Staver
For staver så vil retningslinjene være de samme som for funksjonfriske, for lange staver er ikke å anbefale.
Gode stropper som gjør at staven sitter godt på anbefales, spesielt for utøvere med svekket/nedsatt grepsfunksjon vil dette å anbefales.

📌 Skisko
Det er ulike typer og merker av skisko og alle må finne det som passer best for sin fot.
* Utøvere med koordinasjonsutfordringer kan med fordel velge kombisko eventuelt skøytestøvel for bedre støtte framfor en klassisk sko.
* For noen kan også en fjellskistøvel være den beste løsningen, alt etter hva man ønsker med skigåingen. 

* For ekstra støtte kan også en løsning være å få egne tilpassede skinner, som enten kan brukes i skoa eller som blir endel av av selve skoen. 

 💥Utstyr spesielt for Synshemmede:






📌 Ledsagervest:
* Ved ledsaging av svaksynte/blinde utøvere vil det være naturlig at ledsageren benytter en vest i kontrastfarge. 
Det er som oftes en gul farge som benyttes, en refleksvest kan fint gjøre nytten

Vi kan si at ledsagervesten har to funksjoner; 
1) Gi informasjon til omgivelsene om at her kommer et "to-spann" og dermed være med å bidra til å øke sikkerheten til utøveren
Derfor er det kjekt om det står ledsager/guide på vesten.
Mange utøvere bruker også egen vest hvor det står blind på.

2) Den svaksynte utøverne vil lettere kunne se ledsageren 

📌 Kommunikasjonsutstyr
For å enklere kunne kommunisere benyttes ofte et ledsagersystem, spesielt av de som er blind, som består av mikrofon og en liten høytaler som ledsager bærer.

* Bruk av dette vil gjøre jobben enklere for ledsager, da man slipper å rope veldig høyt hele tiden, noe som er slitsomt i lengden.
* For utøver vil det bli enklere å høre beskjedene, det vil være en trygghet i å vite at lyden kommer fra ledsagers rygg uavhengig hvor ledsager vender hodet.

*Utstyret vi bruker heter WAP og nyeste versjon er WAP-8

Forhandles av: 
www.monacor.no/
Direktelink til mer informasjon om utstyret

 💥SITTENDE UTØVERE💥

Sittende utøvere, langrennspiggere, trenger spesial utstyr som langrennskjelke. 
* I hovedsak så benytter man seg av skøyteski, da dette er ski som kun skal prepareres med glider.
Vi anbefaler ikke ski som er lengre enn 190 cm. Spennet på skia må stå i forhold til utøvers vekt. 
* Stavlengde til langrennspiggere er hovedregelen ca opp til tinningen når man sitter i kjelken eller piggestolen.
Utøvere som har stort "vingespenn" (lange armer i forhold til lengden på overkropp) bør gå noe opp i stavlengde. 

Det viktigste er kjelken, der er det viktig at du som utøver bruker tid på å teste ut hvilken type kjelke som er best for deg. Ulike typer kjelker gir ulik sittestilling, og hva er den optimale sittestilling for deg, kommer helt an på hvilken type og grad av funksjonsnedsettelse du har. Dette er dyrt spesialutstyr som man kan søke NAV om - les mer om hvordan prosessen for dette er her.

📌 Utstyr til barmarkstrening - langrennspigging; 
Noen kjelker kan du bruke både på snø og barmark ved å benytte rulleski eller et board med hjul på sommerstid
Det er viktig å være klar over at det er krevende å holde stabil retning ved bruk av rulleski, man må stadig justere retningen. Rulleski har heller ikke bremser, noe som er viktig å huske på når du velger hvor du pigger med tanke på sikkerhet. 
Det finnes også kjelker som er kun til barmarksbruk, disse samt kjelker du kan montere på board har bremser som gjør det enklere å stoppe. 


💥 💥 OBS:
📌 Ved all pigging på barmark skal alltid hjelm brukes.
👉 Viktig å huske  at du sitter lavt når du er på kjelken og blir dermed lite synlig i trafikkbildet
👉 Pigger du etter trafikkert vei er det viktig å bruke refleksvest,  en vimpel på festet på kjelken er også med å øke synligheten. 

💥Hovedtyper av langrennskjelker;💥
📌 Knekjelke; Her sitter utøveren med beina innunder seg, knestående.
Denne type kjelke benyttes av utøvere som har relativt grei sittebalanse og truknus musklatur. 
Dette er en kjelke som passer til amputerte, samt utøvere som har såpass lav skade at de greier å sitte på knær uten å måtte bruke krefter på å holde overkroppen oppreist.

📌 "Sittekjelke" Her sitter utøveren med beina rett fram, dette type kjelke for de som av ulike årsaker ikke kan sitte med beina inn under seg som knekjelken eller trukket opp mot brystet. 
En erfaring gjort ved denne type sittestilling er at det er viktig at setet er slik at rompa di blir "høyeste" punkt. Dette vil gjøre det enklere og få en mest mulig effektiv teknikk. Det vil bli lettere og koble på magemusklatur samt å "komme over stavene" slik at kraften går riktig vei. Ved denne sittestillingen vil man få en lang vektarm (beina) som kan gjøre det utfordrende og bytte spor.

📌 "Sittekjelke type 2" Her kan utøveren sitte med beina trukket mer opp mot brystet, hvor mye kommer helt ann på grad skade. Dette er en sittestilling for er mye foretrukket av utøvere med en skade som gjør at de har tap av sittebalanse og trunkusmusklatur.
Denne sittestillingen vil gjøre det enklere å bytte spor, da tyngdepunktet er mer samlet. Det vil også oppleves mer stabilt, noe som gir bedre mulighet til og mestre god og effektiv teknikk både i  motbakker og i utfor kjøringer

💥💥Søke på kjelke?
Når du skal søke på utstyr så er vårt råd at du tar deg TID og TESTER ut ulike kjelker i AKTIVITET, det er da du vil finne ut hva som kan passe deg best.
Å kun prøve kjelken inne på flatt gulv, kan gi deg dårlige opplevelser når du tar kjelken i bruk.

Ønsker du å få litt hjelp/råd til å vurdere hvilken kjelke som kan passe deg? Vi bidrar gjerne,  Ta kontakt med oss

Det er flere leverandører av langrennskjelker, og de har ulike typer kjelker. Nedenfor kan du se aktuelle leverandører og typer kjelker de har.

 Skeno AS

Skeno har to typer kjelker; 
SKENO POWER  er en kjelke hvor utøveren sitter i "knestående" 
Dette er en kjelke som passer både til dobbelt amputerte og enbente, samt utøvere som har såpass lav skade at de greier å sitte på knær uten å måtte bruke krefter på å holde overkroppen oppreist. 
Denne kjelken leveres også med brems
SKENO STABIL er en type kjelke som kan justeres hvor utøveren sitter med beina forover, eller med beina trukket opp mot brystet. En kombinasjon av de nevnte sittekjelkene. 
Disse kjelkene har stor flekisibilitet på individuelle tilpassninger, som du kan se av bildene under.

Som tilbehør til langrennskjelken har Skeno Exploreboard (barmarksett med hjul, brems og styring) som kan benyttes både på asfalt og grusveier.
Det er også mulig å bruke vanlige rulleski på denne kjelken. Da benyttes klassiske rulleski.  

                                            

 Hjelpemiddelspesialisten (Handinor)

Har to typer Langrennskjelker;  som gir ulike sittestillinger,
HANDISNOW 5 som er en " knekjelke", denne leveres med brems som standard 
HANDISNOW 4 en sitte kjelke med beina framover.
Som tilbehør kan man også få med pulkdrag til Handisnow 4, om det skulle trenges litt ekstra hjelp. 
Handisnow 4 - "barneutgaven" kan også leveres med ledsagerbøyle bak, støtteski og formstøpt sete.

Til disse typene kjelker kan det benyttes rulleski for barmarkstrening. 
Handisnow har Rollersafe som rulleski alternativ, rulleski med bremser som styres trådløst fra stavene. Men også "vanlige" klassiske rulleski kan brukes. 

           

Exero

Exero har en langrennskjelke til bruk på snø, Spike Snow, dette er en sittekjelke. Det kan monteres skøyter i stedet for ski på denne kjelken. 
Det anbefales ikke å bruke rulleski på denne kjelken.
Til barmarksbruk har Exero egen kjelke; Spike, denne finnes i to utgaver som gir ulike sittestillinger, knestående eller sittende med beina forover. 
Begge disse har bremser og kan benyttes både på asfalt og grusveier

           

 

Inpoactive

Kraft Piggekjelke er en knekjelke, prototypen har et flatt sete, men det er mulig å bytte dette setet til anatomisk utformet karbonsete. 
Sete og setestamme kan justeres i høyde og vinkel. 

 .     
NIF-EPI03, 03