Jørgen Nordhagen over mål i onsdagens 20 km (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Junior og U23-VM

Her finner du oppsummering av alle øvelsene som er blitt gått i Planica.

Sølv på mix-stafett
Juniorene tok sølv på søndagens mix-stafett i Planica. Mons Melbye, Anniken Sand, Jørgen Nordhagen og Milla Grosberghaugen Andreassen gikk stafetten for Norge. Det norske laget ledet lenge, men fikk det tøft mot slutten av søndagens renn. Til slutt ble det 13,9 sekunder opp til Sverige som vant stafetten. Det norske laget avslutter dermed mesterskapet slik som de har gjort på alle tidligere distanser, nemlig med med medalje rundt halsen.

U23 mix-stafett
På det norske laget gikk Mathias Holbæk, Margrethe Bergane, Martin Kirkeberg Mørk og Maria Hartz Melling. Det norske laget hang bra med lenge, men mot slutten ble det for tøft og det norske laget gikk til slutt inn til syvendeplass. Canada vant U23-stafetten og var 47 sekunder foran det norske laget.

Maktdemonstrasjon av de norske gutta
De norske gutta imponerte under 10 km intervallstart i U23-VM i Planica. Nordmennene tapetserte pallen og Mathias Holbælk vant 3,1 sekunder foran Martin Kirkeberg Mørk og 19 sekunder foran Edvard Sandvik. Thomas Mollestad tok femteplassen i det som var en maktdemonstrasjon av det norske laget. Nordmennene kjempet med hverandre gjennom hele løpet, men til slutt trakk sørlendingen Holbæk det lengste strået på de siste kilometerne.
Holbæk slo dermed tilbake etter at han kom på den sure fjerdeplassen under 20 km fellesstart på torsdag.

Martin Kirkeberg Mørk, Mathias Holbæk, Edvard Sandvik og Thomas Mollestad sittende foran.

For kvinnene gikk det ikke helt veien og Margrethe Bergane ble beste norske på en femteplass i lørdagens 10 km klassisk.

10 km intervallstart junior-VM
Fredag var det klart for kvinnenes 10 km klassisk distanse i junior-VM. Anniken Sand tok bronsen på 10 km klassisk. Det var hennes andre medalje i mesterskapet. Sand startet litt rolig, men like etter halvgått renn fattet hun grep om tredjeplassen. Sjåstad/Vestre Lier-løperen var 23, 4 sekunder bak Evelina Crusell fra Sverige som vant rennet. Gina Del Rio fra Andorra tok annenplassen 8,3 sekunder bak svensken. I dagens renn var det en god norsk laginnsats av de norske kvinnene, Milla Grosberghaugen Andreassen tok fjerdeplassen, Oline Vestad tok femteplassen i dagens renn. Været i Planica var rufsete og utøverne hadde tøffe og regnfulle forhold i Slovenia.

I guttas renn ble det norsk bronse til Mons Melbye fra Årvoll. Medaljen var hans første i junior-VM og var 56 sekunder bak vinneren, Alvar Myhlback. Isai Naeff tok annenplassen kun 4 sekunder foran Melbye. Melbye startet sist av medaljekandidatene og startet løpet kontrollert. Etter hvert viste Melbye seg sterk og det ble klart at Årvoll-gutten skulle kjempe om medaljene. I kampen om bronsen slo han Nordhagen som vant 20 km fellestart med tre sekunder. Filip Skari kom på sjetteplass og Lars Heggen gikk inn til åttende.

Mons Melbye med bronsen.                                                                                                     Anniken Sand (Foto: Borut Živulović/BOBO)

U 23 - 20 km fellesstart fri teknikk
Martin Kirkeberg Mørk ble Norges beste i Slovenia da han tok sølv på 20 km fri teknikk. Sølvet tok han bak franske Mathis Desloges som slo nordmannen med 17,8 sekunder. Sveitsiske Fabrizio Albasini tok tredjeplassen 24,2 sekunder bak vinneren fra Frankrike. De tre på pallen var de eneste som hang med da Mørk trøkket til fra rundt 9 km. De tre byttet på å dra frem til Mørk satte opp tempoet ut på siste runden. Kun franskmannen hang på og like etter gikk han forbi Mørk. Desloges ble for sterk for Mørk og gikk alene over mål.

- Jeg prøvde å gå hardt, men gutta hang på. Jeg ble sliten på slutten og hadde lite å stille opp med da franskmannen rykket. Alt i alt er jeg fornøyd, sa Mørk til FIS TV rett etter løpet.

Det var en god laginnsats av de norske gutta og Mathias Holbælk tok fjerdeplassen ett minutt bak den seirende franskmannen. Edvard Sandvik ble nummer ni og Thomas Linnebo Mollestad ble nummer ti.

Martin Kirkeberg Mørk og Mathias Holbæk

I kvinnenes fellesstart var det et samlet felt som gikk ut de første rundene i rundløypa i Planica. Etter halvgått løp stakk en gruppe på åtte løpere i fra resten av feltet. Av de norske løperne var Margrethe Bergane den eneste som klarte å henge med. Bergane var med på å styre løpet de neste rundene før hun ikke klarte å henge med da det var 2 km igjen til mål. Konnerud IL-jenta ble beste norske på syvendeplass. Tale Breding gikk inn til 11. plass og Tuva Anine Brusveen-Jensen kom på 13. plass, 1,20 bak sveitsiske Marina Kälin som tok seieren.

Jubeldag for Sjåstad/Vestre Lier IL på 20 KM fellesstart junior i Slovenia
Det ble flere medaljer til Norge og Sjåstad/Vestre Lier IL i onsdagens renn i Planica. Både Jørgen Nordhagen (gull) og Anniken Sand (sølv) tok medalje i onsdagens fellesstart.
I herrenes renn ble det et overlegent gulløp av Jørgen Nordhagen. Han hadde en klar taktikk om å gå fra resten av feltet og allerede etter 7 KM stakk Nordhagen og på den neste kilometeren opparbeidet han et forsprang på 37 sekunder. Herfra var det ingen tvil om hvem som skulle stikke av med gullet. Tranby-gutten satte opp farten ytterligere og gikk til slutt i mål hele 2 minutter og 11 sekunder foran annenplassen. Italienske Aksel Artusi tok annenplassen foran lagkamerat Davide Ghio. Filip Skari fra Nittedal IL gikk et godt løp og endte på en fjerdeplass i onsdagens renn.

- Jeg følte meg fantastisk og har forberedt meg bra de siste par ukene. Løypa og de løse forholdene passer meg utrolig bra og det kunne ikke vært bedre. Det var utrolig gøy, sa gullmedaljør Jørgen Nordhagen til FIS TV like etter målgang.

I kvinnenes 20 KM fellesstart i fri teknikk ble det norsk sølv i Planica. Anniken Sand tok sølvet for Norge. Hun og to andre dro i fra ut på siste runden da feltet hadde gått samlet i 15 KM. På sisterunden ble italienske Maria Gismondi litt for sterk og slo Sand fra Sjåstad/Vestre Lier IL med 12 sekunder. Anniken gikk i fra Gina Del Rio fra Andorra i kampen om sølvet. Anniken Sand var sterk underveis i løpet og tok sin første medalje i junior-VM. Det ble også en god norsk laginnsats da Eva Ingebrigtsen gikk inn til femteplass og Hanna Engesæter Sørbye gikk inn til sjetteplass.

Jørgen Nordhagen                                                                                   Anniken Sand

Sprint U23

Aleksander Eide Holmboe vant U23-sprinten i Planica

I tirsdagens sprint i Planica imponerte de norske gutta i Planica. Aleksander Eide Holmboe startet dagen med å vinne sin kvartfinale, deretter vant han semifinalen og i finalen slo han Matz William Jenssen i spurten. Eide Holmboe tok med det første seieren i årets U23-mesterskap i Slovenia. Matz William Jenssen tok sølvet foran amerikaneren Hagenbuch. Jenssen hadde også god kontroll gjennom dagen og vant alle sine heat før finalen.

I kvinnenes sprint vant Maria Hartz Melling både sin kvart- og semifinale. I finalen ble det litt for tøft mot slutten og Melling gikk inn til bronse i U23-VM. Sonja Schmidt vant 48 hundredeler foran finske Hilla Niemela og 56 hundredeler foran Melling. Ingrid Aabrekk var også i finalen, hun fikk det tøft mot slutten og gikk inn til en sjetteplass.

Sprint junior

Milla Grosberghaugen Andreassen og Lars Heggen sikret gull og bronse på åpningsdistansen.

Heggen vant sprinten i Planica da han slo svenske Anton Grahn i spurten. Heggen var eneste nordmann i finalen og Harestua-gutten vant både kvart- og semifinalen sin før han tok seieren i finalen. Heggen fikk en god start og dro hele veien fra start til mål i finalen og det holdt til å ta gullmedaljen i dagens sprint. Dette var første gang at Heggen ble individuell juniorverdensmester.

Heggen skal gå alle distansene i junior-VM og med god form har 18-åringen gode muligheter for flere medaljer.

Milla Grosberghaugen Andreassen tok bronse på mandagens sprint i Planica. Hun lå lenge godt med, men på de siste meterne ble Gina del Rio fra Andorra og amerikanske Samantha Smith litt for sterke. Helene Ekrheim Haugen kom på fjerdeplass i kvinnenes sprintfinale. Både hun og Andreassen tok seg videre som lucky loser fra semifinalen.